Ekonomi

Türkmenistan Trans-Hazar projesinde işbirliğine hazır

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Türkmenistan’ın Trans-Hazar boru hattı projesinin uygulanması konusunda Avrupalı ​​ortaklarıyla işbirliğini sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Meredov, Hazar Denizi Günü münasebetiyle düzenlenen “Hazar Denizi-Barış ve Dostluk Denizi” konulu forumda konuştu.

Meredov, Hazar Denizi Günü’nün uluslararası etkinlikler takvimine büyük ölçüde Türkmenistan’ın çabaları sayesinde dahil edildiğini belirterek, “Ülkemiz Hazar gündemindeki tüm konularda ortaklarla diyaloğa her zaman hazırdır ve müzakereye açıktır. çeşitli görüşler ve yapıcı öneriler.” söz konusu.

Hazar’a kıyısı olan devletlerin dışişleri bakanlarının ilk toplantısının Kasım 1996’da Aşkabat’ta yapıldığını hatırlatan Meredov, “Bu görüşme, Hazar’ın hukuki statüsünü tanımlayan beş taraflı bir belgenin hazırlanmasına yönelik ortak çalışmaların başlangıcı oldu” dedi. .” dedi.

Meredov, Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin devlet liderlerinin ilk toplantısının 2002 yılında Türkmenistan’ın girişimiyle Aşkabat’ta yapıldığını ve 5 taraflı iş birliğinin temellerinin atıldığını bildirdi. Sözleşmenin kabul edildiğini söyledi.

Meredov, Hazar kıyısına komşu ülkeler ve bölge dışındaki devletlerle ekonomik iş birliğini geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu tür işbirliklerine bir örnek de ‘Hazar Denizi – Karadeniz’ başta olmak üzere kıtalararası ulaşım koridorlarının oluşturulması çalışmalarıdır. .Bununla ilgili belge Türkmenistan, Azerbaycan’dır.Gürcistan ve Romanya dışişleri bakanları tarafından Mart 2019’da Bükreş’te imzalanmıştır.” dedi.

Enerji sektöründe çeşitlendirme stratejisine bağlı olan Türkmenistan’ın Trans-Hazar boru sınır projesinin uygulanması konusunda Avrupalı ​​ortaklarıyla işbirliğini sürdürmeye hazır olduğunu belirten Meredov, bunun sadece ekonomik ve ticari açıdan uygulanabilir bir proje olmadığını söyledi. , aynı zamanda çıkarların ve faydaların eşit olarak değerlendirilmesine dayanmaktadır. Küresel güç güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için kilit bir koşul olarak kabul edilebileceğinin altını çizdi.

Hazar Denizi bölgesinde alınması gereken konuların başında çevre koruma ve ekolojik güvenlik sorunlarının geldiğini kaydeden Meredov, “Su seviyesi son 25 yılda 2 metreye yakın düştü ve bu da denizin çökmesine neden oldu. hatırı sayılır mesafeler için geri çekilmek.” sözlerini kullandı.

Meredov, nehir akışlarının düzenlenmesinin Hazar Denizi’nin seviyesini etkilediğine işaret ederek, Hazar Denizi’ne dökülen bazı nehirlerin üzerine büyük rezervuarlar yapıldıktan sonra su akışının yıllık dağılımının değiştiğine işaret etti. düzeyindeki dalgalanmaların nedenlerini tahmin etmek için acilen bilimsel işbirliğini güçlendirmeye ihtiyaç vardır. söz konusu.

Meredov, Türkmenistan’ın asıl görevinin Hazar Denizi’nin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşme’ye de yansıyan Hazar’da yerleşik işbirliği mekanizmalarının kullanımını en üst düzeye çıkarmak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu çalışmanın koordinasyonunda kilit rol Hazar devletlerinin dışişleri bakanlıklarına verilmiştir. Açıkça söylemek gerekirse, Sözleşme’nin kabul edilmesinden bu yana geçen beş yılda burada önemli sonuçlardan söz edemeyiz. Bu durumun iyileştirilmesi gerekiyor. mevcut imkanlar ve formatlar kullanılarak değiştirilmiştir. Devlet Başkanlarının vardığı en önemli anlaşmalar aynen uygulanmalıdır.”

habersaraykent.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu